0474 37 25 42 sean@speakingchange.be

Over speakingchange

Hallo daar! Ik ben Sean Vanonckelen. Trotse zaakvoerder van speakingchange. speakingchange is mijn passie, omdat presenteren mijn passie is. En omdat ik met speakingchange de wereld een klein beetje mooier wil maken.

Mijn eigen pad

Presenteren en anderen helpen met presenteren: het zat altijd al in mij, maar het heeft een tijdje geduurd eer ik er voluit voor gegaan ben. 

Mijn eerste speech

Die passie voor presenteren heb ik al van jongs af aan. Op mijn 8 jaar schreef ik mijn allereerste speech. Een speech voor mijn familie op ons jaarlijks kerstfeest. Op de foto zie je hoe ik mijn speech voorlees, met mijn nicht als liefdevolle ondersteuning naast mij. Ik weet nog hoe ik iedereen naar me zag kijken. Ik was zenuwachtig en tegelijk ook ontzettend fier. Toen wist ik het nog niet, maar die speech was onbewust het startpunt van het werk dat ik vandaag doe.

Journalist

Ik sloot me aan bij het lokale jeugdtheater, waar ik tot mijn 18 jaar toneel speelde. Na het middelbaar studeerde ik Politieke Wetenschappen aan de KU Leuven en de University of Edinburgh en Radio- & TV-journalistiek aan de VUB. Uren logopedie volgde ik, om snel een mooie uitspraak te krijgen en aan de slag te kunnen als journalist. Mijn eerste job? Het nieuws lezen bij radiozender Bruzz. Daarna mocht ik hetzelfde doen op tv, als nieuwsanker bij ROB-tv en nationaal reporter voor VTM Nieuws. Ik proefde ook van “de andere kant”, als tweetalige woordvoerder van de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris

De grote sprong

Public speaking als rode draad doorheen mijn jonge professionele leven. En toch voelde ik dat de nieuwsredactie niets de plek was waar ik mijn passie volledig kon ontplooien. In 2021 zette ik daarom een grote stap: ik ging voor mezelf werken. Ik werd zelfstandige public speaker. Enerzijds als presentator en moderator. Vandaag presenteer ik bedrijfsevents en modereer ik debatten in drie talen. Voor grote bedrijven, maar ook voor lokale organisaties in mijn geliefde Brussel. Anderzijds als ceremoniespreker bij Merveil. Ik maak koppels gelukkig door hun verhaal te sprokkelen en het daarna te vertellen tijdens hun huwelijksceremonie. Een dankbare job, telkens weer.  

Ceremoniespreker

Als ceremoniespreker begeleid ik ook de vrienden en familieleden die tijdens de ceremonie mogen speechen. Sommigen sprekers vinden dat een geweldige eer, anderen krijgen al angstzweet na het horen van mijn vraag. “Nee, moet ik dat echt doen?”, “Ik kan niet goed speechen!”, “Ik heb hier zoveel zenuwen voor!”. Dezelfde reacties, opnieuw en opnieuw. Ik begon me daarom af te vragen: hoe komt het dat ik wel graag voor een publiek sta en een ander niet? Wat maakt dat een bepaalde spreker je meteen kan raken en een andere niet? En hoe zou ik sprekers kunnen helpen om wel met gemak voor een publiek te staan?

Presentatietrainer

Ik trok naar Utrecht om me bij te scholen tot professioneel presentatietrainer, na een intense 16-daagse opleiding aan de School voor Presentatiecoaching. Ik volgde opleidingen rond lichaamshouding, storytelling en speech schrijven bij onder meer Patsy Rodenburg. En ik ontdekte Relational Presence. Een krachtige methode die gaat over de kern van spreken voor een publiek: zichtbaar zijn, verbinden met je publiek en vertrouwen op je eigen spreekkracht. Relational Presence weekte iets los bij me. “Hier gaat het dus al die tijd al over”, dacht ik. Intussen ben ik zelf Relational Presence Facilitator en pas ik de methode toe in mijn trainingen.  

Mijn missie

Vandaag wil ik mensen laten ervaren dat presenteren niet moeilijk hoeft te zijn. Zoveel talentvolle mensen lopen kansen mis omdat ze niet voor een groep durven spreken. Zoveel mooie verhalen worden niet verteld omdat ze geen podium krijgen. Ik wil er met speakingchange voor zorgen dat die verhalen wel verteld worden. Want elke presentatie, elke speech, brengt een kleine verandering teweeg. Zet iets in beweging. Bij de spreker en bij zijn publiek. Speaking change, letterlijk, telkens weer.