Hoe leer je om ontspannen te presenteren?
Duik eens in je herinneringen. Welke presentaties (op het werk, school of televisie) hebben ooit indruk op je gemaakt? Naar welke sprekers kon je blijven luisteren?
De kans is groot dat je je niet zozeer herinnert wat de sprekers zeiden, maar wel hoe ze dat deden. Hoogstwaarschijnlijk presenteerden ze hun verhaal met een tikkeltje passie. Betrokken ze jou echt bij hun presentatie. Namen ze de tijd om hun plek op het podium te vinden én namen ze jouw applaus met dankbaarheid in ontvangst.
Sprekers die dat kunnen voelen zich comfortabel met zichtbaarheid. Want dat is de kern van presenteren: jezelf zichtbaar maken voor een groep (vaak) onbekende ogen. Dat vraagt moed, want jij gaat voor die groep staan. Wie comfortabel is met zichtbaarheid kan ontspannen voor en verbinden met zijn publiek. Met als resultaat: een presentatie die echt een verschil maakt.
De methode
Als Relational Presence facilitator leer ik jou aan de hand van een heel simpele methode om ontspannen te presenteren. De Relational Presence techniek van de Amerikaan Lee Glickstein helpt vandaag duizenden mensen om op een andere manier te presenteren en hun spreekangst achterwege te laten. Ik geraakte zelf gebeten door de techniek tijdens een dagtraining en meldde me meteen aan voor een opleiding tot facilitator.
Ontspannen presenteren wil niet zeggen dat je de inhoud achterwege moet laten, integendeel. Ik help jou om je presentatie zo op te bouwen dat je jouw publiek meteen overtuigt. Wat is het doel van je presentatie? Waar ligt jouw kernboodschap? Welk persoonlijk verhaal kan je vertellen? We zoeken het samen uit. Ik volgde hiervoor verschillende trainingen en mag mezelf intussen met trots professioneel presentatietrainer noemen na een 16-daagse opleiding aan de School voor Presentatiecoaching in Utrecht. Ook mijn verleden als televisiejournalist en woordvoerder komt nog elke dag van pas in mijn werk voor speakingchange.