Iemand vroeg me onlangs hoe mijn presentatietraining hem zou kunnen helpen. Of mijn training hem überhaupt zou kunnen helpen. “Ik denk het wel”, zei ik met een kleine glimlach. “Mag ik je uitleggen waarom?”
Stel (en ik zeg bewust stel) dat jij echt niet graag presenteert. De gedachte alleen al geeft je een knoop in je maag. Wat gebeurt er met jou als je de volgende e-mail in je mailbox zou krijgen? Een mail van je baas: “Hey Pieter. Volgende week mogen we ons bedrijf voorstellen aan een potentiële klant. Ik heb graag dat jij de presentatie doet. Jij mag ons vertegenwoordigen. Bevestig je even of dat oke is voor jou?”.
Pieter denkt: “NEE! NEE! NEE!” Niet opnieuw. Niet opnieuw 7 korte nachten tot aan de presentatie. Niet opnieuw mijn hele voorbereiding tot in de puntjes vanbuiten leren om ze dan weer te vergeten. Maar hij zegt uiteraard: “ja”. Want als hij nee zegt loopt hij misschien wel een volgende kans mis. Of geeft hij aan zijn baas toe dat presenteren eigenlijk zijn ding niet is.
Het gebeurt zo vaak. Talentvolle mensen die de volgende stap in hun carrière niet zetten omdat ze daardoor te zichtbaar worden. Zichzelf moeten laten zien, aan een vergadertafel of voor een grote groep ogen. Mensen die nochtans het verschil zouden kunnen maken, maar het simpelweg niet doen. Los van de carrièreladder, want er is meer in het leven dan werken alleen, zijn er ook zoveel mooie verhalen die niet verteld worden. Iedereen heeft wel 2 of 3 unieke levensverhalen. Verhalen waarmee je anderen zou kunnen inspireren. Maar ze voor een groep vertellen: no way!
Ik ben geen wetenschapper, maar volgens mij is onze angst voor presenteren grotendeels aangeleerd gedrag. We leren al op jonge leeftijd dat presenteren iets “belangrijk” is. Dat het “goed voorbereid” moet zijn. Dat het een manier is om een bepaalde versie van jezelf te laten zien. Dat het “performen” is. Terwijl je net niet moet performen. Opnieuw, ik ben geen wetenschapper, maar als onze angst voor presenteren grotendeels aangeleerd gedrag is kunnen we het misschien ook weer afleren. Onze gedachten en hersenen resetten. Door te ervaren dat presenteren ook gewoon fijn kan zijn.
Ik heb een passie voor presenteren. Technieken vinden om de juiste snaar bij je publiek te raken, om rust te kunnen vinden op een podium: ik kan er over blijven bijleren. Vooral vorig jaar heb ik er veel over geleerd. In 2022 ging ik voluit voor mijn grootste passie en volgde ik 3 opleidingen die mijn ogen geopend hebben. Een opleiding tot presentatietrainer aan de School voor Presentatiecoaching, een opleiding tot Relational Presence Facilitator en een opleiding Storytelling & Presenteren aan de Storytelling Academy. Allemaal in Utrecht, in Nederland. Dank jullie wel noorderburen.
Tijdens die 3 opleidingen leerde ik waar presenteren echt over gaat en hoe je ervoor kan zorgen dat mensen met gemak presenteren. Ontspannen presenteren. Want dat is de essentie van een “goede” presentatie. Rust vinden in jezelf en voor je publiek. Iemand die rustig is maakt zijn publiek ook rustig. En als zowel presentator als publiek rustig zijn gaat de volle aandacht naar de boodschap van de presentatie, niet naar de onrust die in de zaal hangt.
Hoe jij die rust kan vinden? Ik deel het met veel enthousiasme in mijn presentatietraining “De 4 geheimen van ontspannen presenteren”. Ik combineerde de meest effectieve methoden uit mijn 3 opleidingen tot 1 doeltreffende presentatietraining. Oefeningen die we samen uitvoeren, stap voor stap, in een veilig kader. Want presenteren is oefenen. Kleine succeservaringen hebben. In een groep waar je je veilig voelt en jezelf durft zijn. Daar zorg ik als trainer voor.
Na de training heb je de tools in handen om ontspannen te presenteren mét en zonder voorbereiding. Ik ga na 1 training geen Barack Obama van je maken (of misschien wel, nog beter dan). Maar ik ga je wel een heel grote eerste stap laten zetten. Waarna je met gemak die tweede stap kan zetten.
Ik trainde onlangs mijn collega ceremoniesprekers (wij vertellen verhalen tijdens huwelijksceremonies, een heel dankbare job). Mijn collega Stefanie, die jaren al jaren voor een publiek staat, vertelde me na afloop da ze nu op een heel andere manier naar presenteren kijkt. Zelfs de meest ervaren sprekers voelen na een training dus het verschil. En dat maakt mij ontzettend gelukkig.
Heeft deze blog iets in je getriggerd? Aangewakkerd? Dan is de kans groot dat ik jou kan helpen. En dat jij bij die volgende e-mail van je baas denkt: “Presenteren? YES!”