De inhoud zit goed. Je presentatie is voorbereid. Je bent klaar om morgen voor de groep te staan. Maar dan denk je plots: “hoe ga ik mijn presentatie eigenlijk beginnen?”.
De meeste mensen doen het zo:
“Goeiemiddag allemaal. Ik ben Sean Vanonckelen. Ik ben presentatietrainer en ik kom jullie vandaag iets vertellen over ontspannen presenteren”, om daarna je presentatie te starten.
Op zich is daar niks mis mee. Maar wek ik hiermee jouw interesse op? Gaan je ogen open staan? Of je wenkbrauwen fronsen? Ben je benieuwd? Niet echt denk ik, want normaal gezien weet je dit al. Je las waarschijnlijk in de uitnodiging dat mijn naam Sean Vanonckelen is en dat ik iets kwam vertellen over ontspannen presenteren. Dat is dus geen nieuwe informatie. Terwijl je best net van in het begin de aandacht van je publiek pakt. Hen benieuwd maakt.
Wat als ik mijn presentatie zo zou starten?
“Dag allemaal. Twee jaar geleden zegde ik mijn vaste job op. Mijn vaste job als woordvoerder van een overheidsorganisatie. Ik weet nog hoe ik thuiskwam van mij laatste werkdag. Ik gooide mijn rugzak in de kast, hield mijn oude gsm vast (mijn nieuwe iPhone van het werk had ik net afgegeven), ging aan de keukentafel zitten en dacht: “shit, hier zit ik dan, again”. Again, want het was al de tweede keer dat ik stopte met een vaste job. Omdat er iets niet goed voelde. Omdat ik voelde dat ik, ondanks de complimenten die ik kreeg en het mooie werk dat ik mocht doen, niet de juiste man op de juiste plaats was. En dat maakte mij leeg. Ongelukkig zelfs. En daar zat ik dan, aan die keukentafel. “Wat nu?”, dacht ik bij mezelf. Ik zou liegen als ik nu zeg dat ik toen lang hebben zitten nadenken, want eigenlijk wist ik het al. Ik wist het al heel lang. Maar ik durfde het niet luidop zeggen, niet tegen mezelf en niet tegen anderen, omdat ik wist dat er voor mijn droom geen vacature bestond. Dat ik het zelf zou moeten doen. Ik wilde van public speaking mijn beroep maken. Ik wilde kunnen leven van spreken voor een publiek. En tegelijk anderen iets bijleren over public speaking. Dat was geen evidente keuze, maar ik heb de stap gezet. En vandaag werk ik met mijn grootste passie: public speaking. Ik ben daar heel blij voor, ontzettend blij. En ben ik ook ontzettend blij dat ik jullie zo meteen mag onderdompelen in de wereld van ontspannen presenteren. Ik ben Sean Vanonckelen, ik ben presentatietrainer. Dank jullie wel dat ik hier mag zijn!”
Wat deed dit met jou? Hoe voel je je nu als lezer, als luisteraar? Bleef je geboeid? Was je benieuwd naar wat er nog zou volgen?
Ik heb iets heel persoonlijk over mezelf gedeeld. Iets dat ik liefst van al voor mezelf zou houden, maar ik heb toch gedeeld. Met dit persoonlijk verhaal leerde je een stukje van mijn leven kennen. Je leerde me kennen als persoon: wie ik ben en waar ik voor sta. Wat mijn grootste uitdaging was. Je herkent jezelf misschien wel in mijn verhaal: misschien ben jij ook ooit gestopt met een vaste job en had je geen idee wat de toekomst zou brengen? Je zag me vanaf de eerste seconde als mens, als Sean, en niet als presentator van een presentatie, waardoor je automatisch verbinding met mij maakte.
Je maakte niet alleen verbinding met je, je verbeelding ging ook aanstaan. Ik probeerde je mee te nemen in mijn verhaal door het visueel voor te stellen. Je ziet mij mijn rugzak wegleggen, aan mijn keukentafel zitten, je ziet me letterlijk nadenken. Je maakte met je eigen verbeelding beelden bij mijn verhaal. En ik maakte aan het einde van mijn verhaal een link, hoe klein die link ook was, naar het doel van mijn presentatie: jullie iets vertellen over ontspannen presenteren.
Meteen verbinding maken met je publiek en de verbeelding van dat publiek “aanzetten”. Krachtiger starten kan niet. Dus laat je naam en onderwerp even vallen, dat komt later wel.
Er zijn verschillende technieken om je persoonlijk begin krachtig te maken en helder op te bouwen. Mijn favoriet is de 4-stappen methode van Relational Presence, waardoor je zonder papiertje een persoonlijk verhaal in 4 stappen vertelt en linkt aan je presentatie. Zin om de 4-stappen methode samen te oefenen? Contacteer me, ik help je met plezier verder!